Ibland kan det rinna undan sakta i handfatet eller till och med vara helt stopp. Det beror nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset.

Under handfatet där röret kröks sitter en behållare, vattenlås, som förhindrar att dålig luft kommer upp. I vattenlåset kan det många gånger samlas smuts som tillsist blir till en propp.

För att få bort proppen finns det två saker du kan göra.

  1. Använd en vaskrensare,(finns att köpa i byggaffärer eller välsorterade varuhus). Pressa vaskrensaren över avloppshålet. Fyll på handfatet till hälften med vatten och håll sedan för handfatets avrinningshål med tummen eller en bit tejp så luft inte kan komma in eller ut. Rör vaskrensaren upp och ner för att skapa ett luftsug. Det tar i de flesta fall bort proppen.
  2. Fungerade det inte att få bort proppen med vaskrensaren så kan du rengöra vattenlåset. Skruva av den undre delen av behållaren under handfatet. Kom ihåg att ställa en hink under eftersom vattenlåset innehåller vatten som då rinner ut. Ibland kan smuts sitta kvar invändigt utan att följa med vattnet ut och man får då försöka gräva ut det. När du inte längre kan se eller känna någon smuts så skruva tillbaks underredet och testa om vattnet rinner undan som det ska i handfatet.

Förhoppningsvis är problemet löst men skulle det inte vara det så gör en felanmälan till oss.