Många fel i din lägenhet kan du lösa själv. Här finns information om hur du bland annat byter säkring och rensar avlopp i dusch och handfat.

Det första du då bör göra är att stänga av elapparaterna som kan ha orsakat överbelastningen. Det finns två sorters säkringar, säkringar du byter och automatsäkringar.

Det vanligaste i nybyggda eller nyrenoverade hus är att man har automatsäkringar. Blir elsystemet överbelastat så bryts strömmen genom att en säkringsknapp slår ner. Den går inte sönder utan det räcker att man stänger av elapparaten som överbelastat systemet och sedan trycker upp säkringsknappen.

Säkringar som fysiskt behöver bytas ska man aldrig försöka laga utan de behöver ersättas med nya. För att byta säkring behöver man först ta reda på vilken som är trasig. Det kan du se genom att kolla om den lilla färgade kulan, som ska sitta i mitten av proppen, har lossnat. Ser du en trasig säkring så skruvar du lös den och byt ut den mot en hel. Det ska vara samma färg på den nya säkringens färgkula som på bottenplattan i säkringshållaren.

Instruktioner (In English): 

Instructions for resetting a fuse and a RCD

Instructions for changing a fuse